Dania obiadowe

Smażone ziemniaki

Szybki sposób na przygotowanie pysznych, smażonych ziemniaczków 🙂

Składniki:

ziemniaki

olej

sól, zioła

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, możemy je nawet wyszorować szczoteczką. Osuszamy. Kroimy na pół, a jeżeli są duże, to na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Ziemniaki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia (powinny być całe w oleju zanurzone).

Ziemniaki wyjmujemy na durszlak, odsączamy z nadmiaru tłuszczu.  Posypujemy solą i ziołami i potrząsamy tak, aby każdy ziemniak otoczył się przyprawami.

Podajemy jako dodatek do dania obiadowego lub jako samodzielną przekąskę.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • ziemniaki smazone