Potrawy świąteczne i wigilijne · Ryby

Śledzie w pomidorach

Cześć! Zapraszam na – sos lekko słodki, z dodatkiem orzechów i rodzynek – pycha!

Składniki:

3 płaty śledziowe typu matjas

olej

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

1/2 cytryny

2 cebule pokrojone w piórka

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka cukru

Wykonanie:

Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie kroję je na nieduże kawałki, takie, które będzie łatwo zjeść. zalewam gorącą wodą, aby zmiękły.

Cebulę podsmażam na łyżce oleju. Gdy ładnie się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy, odcedzone rodzynki, posiekane , tymianek, pieprz, cukier i sok z połówki cytryny. Wszystko mieszam i podgrzewam jeszcze kilka minut, aby sos zrobił się gęsty.

Do wyparzonego wcześniej słoika wkładam na sam spód warstwę śledzików. Następnie dodaję warstwę sosu pomidorowego. Naprzemiennie układam te warstwy, aż do zapełnienia całego słoika.

Gotowe. Zostawiamy w lodówce na noc, tak aby wszystkie składniki ze sobą się przegryzły. Jeśli macie natomiast więcej silnej woli, można śledziki zostawić nieco dłużej, na wyjątkowy, świąteczny czas.

 

  • Anna G

    Wyglądają rewelacyjnie 🙂

    • Anka

      Dziękuję 🙂