Ryby

Śledzie w oleju

Skoro były śledzie w śmietanie, to muszą też do nich dołączyć śledzie w oleju 🙂 Które wolicie ? Hmm, ja bym musiała się dobrze zastanowić, muszę przyznać, że chyba wybrałabym te w śmietanie, ale mój mąż woli zdecydowanie wersję w oleju …

Składniki:

400g filetów śledziowych

1-2 cebule

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

4 ziarenka pieprzu

olej rzepakowy

Wykonanie:

Śledzie płuczemy pod zimną wodą, wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i moczymy 2-3 godziny. Cebulę kroimy w piórka i solimy. Po kwadransie cebulę płuczemy – będzie miękka i delikatna w smaku. Śledzie kroimy na kawałki.

Do szklanego naczynia wkładamy warstwę cebuli i , warstwę śledzi i zalewamy olejem. Warstwy powtarzamy. Wszystkie muszą być przykryte olejem. Śledzie odstawiamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny. Jednak im dłużej postoją, tym lepiej 🙂

Smacznego!!!