Ryby · Sałatki - przepisy

Śledź pod pierzynką

Śledzie uwielbiam – te w śmietanie i te w oleju. Jednak bije wszystko na głowę 🙂 To tak na prawdę przepyszna śledziowa sałatka warstwowa. Polecam !!!

Składniki:

3-4 filety śledziowe

2 marchewki

3

1

2 jajka ugotowane na twardo

1 czerwona

majonez’

natka pietruszki, sól, pieprz

2 łyżki oleju

Wykonanie:

Na początek śledzie płuczę, wkładam do miski i zalewam zimną wodą. Pozostawiam je tak na 3-4 godziny.  W tym czasie wodę kilka razy zmieniam.

Ziemniaki i marchewki gotuję w lekko osolonej wodzie. Buraka również gotuję, ale oddzielnie. (Burak wymaga dłuższego gotowania). Gdy są miękkie, odcedzam je i zostawiam do przestudzenia. Następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach – każde warzywo na oddzielny talerzyk.

Ugotowane również ścieram na tarce lub kroję w drobną kosteczkę.

Śledzie odcedzam i kroję na niewielkie kawałki – takie „na raz”.

Na dnie szklanego naczynia – u mnie salaterki – układam warstwę ziemniaków. Następnie smaruję majonezem i układam warstwę śledzi. Posypuję cebulką, delikatnie spryskuję oliwą, pieprzę i układam warstwę marchewki. Znowu warstwa majonezu, warstwa buraków, majonez, na twardo. Wszystko posypuję jeszcze posiekaną natką pietruszki.

Sałatkę śledziową wstawiam do lodówki na całą noc. Pamiętajmy więc, że należy ją przygotować na dzień przed podaniem.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • sledzie pod pierzynka
  • śledzi pod pierzynką