Dania obiadowe · Mięsa i wędliny

Schab dojrzewający

Od dawna kusiło mnie, aby zgłębić robienie domowych wędlin. To co leży w sklepach często ciężko nazwać wędliną, a już ze zdrowiem ma bardzo mało wspólnego. Dlatego dzisiaj moja pierwsza propozycja – schab dojrzewający. Jeżeli lubicie np. polędwicę łososiową, to taki schabik powinien Wam również przypaść do gustu.

Składniki:

1,5 kg schabu

1 główka czosnku

3/4 kubka soli

3/4 kubka cukru

mieszanka ulubionych ziół ( u mnie tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, rozmaryn)

Wykonanie:

Schab myjemy i oczyszczamy go ze wszystkich błonek. Pierwszy etap to obtoczenie schabu w cukrze. Przekładam go do naczynia o nieco wyższych ściankach, ponieważ mięso puści sok. Posypuję resztą cukru. Wstawiam do lodówki do 24 godziny.

Po tym czasie schab dokładnie opłukuję z cukru pod bieżącą wodą. Przekładam go na talerz i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie nacieram mięso solą. Ponownie przekładam go do naczynia ( dokładnie umytego z cukru), posypuję resztą soli i wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny.

Po tym czasie ponownie myję go pod bieżącą wodą. Nacieram go mieszanką przypraw z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wkładam do pończochy (czystej, nieużywanej) zawiązuję i wieszam w ciepłym, suchym, raczej ciemnym miejscu na 5 dni.

Po 5 dniach schab wyjmujemy z pończochy i możemy jeść 🙂 Jest Bardzo aromatyczny i bardzo smaczny.

Tak mnie znaleźli:

  • ania gotuje schab dojrzewający
  • jak zrobic poledwice łosoSIOWA
  • jak zrobic schab dojrzewajacy
  • schab dojewajcy
  • schab dojrzewający jak zrobić
  • schab długodojrzewający prawie łososiowy
  • schab z ziolami dojrzewajacy
  • www przepis na schab dojrzewajacy starzony
  • kaska

    Jak pani myśli, jak długo taki schab jest dobry do spożycia? Czy jak wisi w tej pończoszce to jeszcze kapie z niego woda?
    Wygląda smakowicie i jestem chętna do wypróbowania 🙂

    • Anka

      nic niego już nie kapie 🙂 jak jadłaś kiedyś polędwicę łososiową to bardzo podobna wędlina w smaku

      • kaska

        Zrobiłam, faktycznie nic nie kapało. Właśnie robiłam zachęcona komentarzem ze jest podobna do polędwicy łososiowej, jest oczywiście dużo suchsza (ciekawe jak uzyskać taką samą mokrą), jest w sumie dobre…tyko strasznie słona, to normalne?