Biblioteczka kulinarna - recenzje

„Ryby są super” – przepisy Karola i Doroty – recenzja

Witajcie kochani! Przychodzę dzisiaj do Was z recenzją najnowszej pozycji w mojej kulinarnej biblioteczce. Jest to książka pt. „. Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza”. Przepięknie wydana przez Kuchnię Lidla, w twardych okładkach, z klimatycznymi, dużymi, cudownymi zdjęciami.

Bohaterami książki są i , którzy na 287 stronach proponują 80 przepisów na dania z rybami i owocami morza. Przepisy te zebrano w 10 rozdziałów.

  1. Pierwszy to Rybne ABC, czyli przybliżenie najpopularniejszych gatunków ryb i praktyczne wskazówki, np. jak sprawdzić czy ryba jest świeża.
  2. Drugi rozdział to znów podkreślenie wagi pochodzenia ryby. Można tu przeczytać o Stawach Milickich – to właśnie z nich pochodzi wiele ryb, które można kupić w Lidlu, z karpiem na czele. Stawy te leżą na terenie Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy na przepięknych, czystych ekologicznie i bogatych w różne gatunki ptaków i zwierząt, obszarach.
  3. Trzeci rozdział to wskazówki stricte praktyczne – jak patroszyć, faszerować, smażyć i marynować. Również jak wędzić i grillować i jak robić to sprawnie i prawidłowo.
  4. Kolejny rozdział – ryba od kuchni – czyli jak rybę smacznie przyprawić i jak ją zjeść.
  5. Przechodzimy teraz do przepisów. W rozdziale 5 zebrane są rybne przystawki. Śledziki, tartinki i roladki. Mnie najbardziej urzekł mój ulubiony tatar ze śledzia oraz tatar z marynowanego łososia. W połączeniu z sosem mango i sałatką z buraków zapowiada się pysznie.
  6. Kolejny rozdział to zupy. Jest tu na przykład krem ziemniaczany na wywarze rybnym ze smażonym linem czy pomidorowa zupa rybna.
  7. Rozdział 7  – dania główne. Znajdziemy tu wielki wybór przepysznych przepisów. Od gotowanego łososia z sosem pomidorowo-pomarańczowym, przez sandacza w majeranku z kiszoną kapustą curry, aż po ziemniaczaną zapiekankę z dorszem, kapustą i karczochami.
  8. Rozdział 8 gromadzi tradycyjne przepisy na Święta Bożego Narodzenia. tradycyjne, ale też niezwykłe, z nutą oryginalności. Znajdziemy tu między innymi lina w migdałach z sosem rodzynkowym, klopsiki z karpia z suszonymi owocami czy kulebiaka z karpiem i kapustą.
  9. Rozdział przedostatni to grill i przepisy na ryby z rusztu. Przepis zdecydowanie do wypróbowania to grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i suszonych pomidorów.
  10. Ostatni, 10 rozdział, poświęcony jest owocom morza. Wśród przepisów na frutti di mare znajdziemy np. mule w sosie winnym lub szaszłyki z krewetek z grillowanymi szparagami.

Jak widzicie, książka jest skarbnicą inspiracji kulinarnych i pysznych pomysłów na dania z ryb. Warto ją mieć na półce. Aby ją zdobyć, można skorzystać z promocji w sklepach Lidl. Wystarczy zebrać 6 naklejek – każdą dostanie się za zakupy o wartości minimum 50 zł. Następnie dopłacić jedynie 1 grosz i książka jest Wasza. Polecam!