Przystawki - przepisy

Różyczki z salami

Witajcie 🙂 Pewnie już zauważyliście, że bardzo lubię przygotowywać przekąski i desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Dzisiaj kolejny pomysł – zrobimy wytrawne różyczki z salami w chrupiącym cieście. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie – a efekt niezwykle dekoracyjny.

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

1 opakowanie salami pokrojonego w cienkie plasterki

1 jajko

Wykonanie:

Na początek plasterki salami przecinam na pół.

Ciasto rozwijam i tnę wszerz w paski szerokości 2 – 2,5 cm. Połówki plasterków salami układam na każdym pasku ciasta tak, aby wystawały nieco poza ciasto. Następnie paseczek zwijam w ślimaczka.

Różyczki przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smaruję rozkłóconym jajkiem. To sprawi, że ciasto ładnie się przyrumieni podczas pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 15 – 20 minut.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • różyczki z ciasta francuskiego z salami
  • różyczki z salami
  • super wygladaja 🙂 fajny pomysl

  • Lily

    Robiłam dzisiaj, wyszły prawie identyczne jak na zdjęciu, ale w środku ciasto pozostało surowe, mimo że trzymałam w piekarniku 10 minut dłużej. Może zbyt ciasno zwijałam ślimaczki?
    Pozdrawiam

    • Anka

      Hmm, możliwe … ja robiłam różyczki wiele razy i ciasto nigdy nie było surowe …