Dania obiadowe

Puree z batatów

, czyli słodkie – pyszne, delikatne, cudowna alternatywa dla tradycyjnych kartofli.  Dzisiaj proponuję zrobić z nich puree.

Składniki:

3 bataty

1 ząbek czosnku

3 łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie:

Bataty dobrze myjemy. Wkładamy do garnka wypełnionego osoloną wodą. Gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Dzielimy je na mniejsze części, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, , sól, pieprz i paprykę.  Wszystko miażdżymy na puszystą, gładką masę za pomocą przeciskarki do ziemniaków.

Gotowe puree ma wygląd pomarańczowej chmurki 🙂 Jest delikatne, ale czosnek i ostra papryka nadają mu charakteru 🙂

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • puree z batatów
  • bataty puree
  • pure z batatow
  • bataty jak zrobic
  • puree z batata
  • bataty pure
  • pire z batatów
  • mus z batatów
  • kocham gotowac puree z batatow
  • puree z batatów przepis