Dania obiadowe · Kasze i zboża

Przekąska z kaszy krakowskiej a’la polenta

Ciekawa, smaczna potrawa na bazie kaszki krakowskiej, która może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Składniki:

1 szklanka kaszy krakowskiej

5 pieczarek

1

2 łyżki masła

sól, pieprz

1 łyżka papryki ostrej

1 łyżka koperku

Wykonanie:

Kaszę krakowską gotujemy. myjemy i drobno kroimy. Cebulę szatkujemy.

Pieczarki z cebulą wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki masła. Wszystko dusimy do miękkości. Pod sam koniec doprawiamy papryką, koperkiem, solą i pieprzem. Mieszamy i czekamy, aż maksymalnie się zredukuje.

Masę pieczarkową przekładamy do ugotowanej kaszki krakowskiej, dobrze mieszamy i rozsmarowujemy na płaskim talerzu formując duży placek. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.

Kawałeczki masy są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie.

Smacznego!!!