Ciasta

Placek (ciasto) na oleju

Dzisiaj przedstawiam na ciasto, które zawsze wychodzi. Najlepsze jest z sezonowymi owocami, ale jeśli takich akurat nie macie, można też użyć np. z puszki. Do ciasta można też domieszać posiekaną drobno czekoladę (albo 2 łyżki posypki czekoladowej) i wyjdzie nam piegusek 🙂 Polecam!!!

Składniki:

1,5 szklanki mąki

5 jajek

1/2 szklanki oleju

1 torebka cukru wanilionowego

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(maliny, borówki, , śliwki, jabłka, morele itd)

Wykonanie:

Do miski wlewamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy na wysokich obrotach 10 minut, aż masa zbieleje. Potem dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i olej i chwilę mieszamy na małych już obrotach.

Przelewamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułeczką tartą lub mąką. Na wierzchu układamy owoce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 1 godziny.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • mmm… wygląda pysznie! kocham placki!

    • Anka

      Wygląda i jest na prawdę pyszny 🙂 a do tego łatwy w wykonaniu – najlepszy z kawką 😉

  • Edyta

    śliwki opadły na dno 🙁