Dania obiadowe

Pierogi z mięsem z rosołu

Cześć! dzisiaj filmik z serii – jak wykorzystać „resztki”, a dokładnie chodzi mi tym razem o i warzywa, które pozostają po ugotowaniu rosołu. Moja propozycja, to zrobić z nich pyszny do pierogów.

Składniki:

mięso z rosołu dokładnie obrane z kostek i chrząstek

2 marchewki ( opcjonalnie pietruszka, seler)

3-4 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżka masła

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka majeranku

1 cebula

sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso razem z marchewką i ewentualnie z pietruszką i selerem z rosołu przepuszczam przez maszynkę. Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam drobno posiekaną cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze moment wszystko podsmażam. Mięso przekładam do większej miski. Dodaję zeszkloną cebulkę z czosnkiem, wbijam jajko i doprawiam. mieszam ręką.

Przepis na na pierogi znajdziecie w osobnym wpisie na blogu i na oddzielnym filmie na kanale. Jednak w skrócie przypomnę teraz jak je zrobić: potrzebujemy 1/2kg mąki, 1/2 łyżeczkę soli i kubek gorącej wody. Do miski wsypuję połowę mąki z solą, dodaję wodę i mieszam łyżką. Następnie stopniowo dosypuję resztę mąki i wyrabiam ręką na gładkie, elastyczne .

Gotowe ciasto dzielę na 4 części, 3 z nich chowam pod ściereczkę, a pierwszą cieniutko rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie. Szklanką wycinam krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, delikatnie smaruję je wodą. Na środek każdego krążka kładę porcję mięsnego farszu i zlepiam brzegi ciasta. Jeszcze ozdobna falbanka i gotowe.

Pierożki wrzucam partiami do osolonego wrzątku i gotuję 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podaję okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • Pierogi Z Mięsem Z Rosołu
  • pierogi z miesa z rosolu
  • z mięsa z rosołu
  • pierogi z mięsem
  • przepis na pirogi z mięsa z rosołu
  • Pierogi z miesem zebranym z resztek
  • pierogi z mięsem farsz z rosołu
  • pierogi z mięsa z rosołu
  • paszteciki z mięsem z rosołu
  • co zrobić z mięsem z rosołu pierogi