Dania obiadowe

Pieczone udka kurczaka

Szybkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Udka kurczaka możemy przyprawiać na milion sposobów. Moja propozycja na dzisiaj jest lekko pikantna, z dodatkiem pasty curry 🙂

Składniki:

5 udek kurczaka

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli i pieprzu

1 łyżka papryki słodkiej i papryki ostrej

1 łyżka tymianku

2 łyżeczki pasty curry

olej aromatyzowany czosnkiem

Wykonanie:

Do miseczki wsypuję przyprawy, pastę curry, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę  – dobrze mieszam! Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieram udka kurczaka, wkładam do miski, przykrywam folią i wstawiam na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie, udka przekładam do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Podlewam oliwą, można też dodać trochę wody.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 45 minut. Mniej więcej co kwadrans polewam udka sosem, który się z nich wytapia, tak aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobic sos z ludka pieczonego
  • pieczone udka z kurczaka z multicookera
  • udko przyprawianie