Dania obiadowe · Mięsa i wędliny

Pieczone pałki kurczaka w jabłkach

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na danie, które z powodzeniem możecie przygotować na . Jeżeli lubicie potrawy z kurczaka, jesteście mięsożercami – myślę, że tak przygotowane pałki Wam zasmakują.

Składniki:

7 pałek kurczaka

4

sól, pieprz

2 łyżki miodu

250ml bulionu

2 łyżki oleju

1 łyżka papryki słodkiej

1,5 łyżki majeranku

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wsypuję , paprykę, sól i pieprz. Mieszam i dodaję olej. Mieszam ponownie.

Przygotowaną marynatą nacieram dokładnie każdą nóżkę kurczaka i układam je w misce. Miskę następnie przykrywam folią aluminiową i wkładam na minimum godzinę do lodówki. Wtedy mięso ładnie przejdzie aromatem przypraw.

W tym czasie, gdy mięso odpoczywa w lodówce, przygotowuję jabłka. Tnę je na ósemki, usuwam gniazda nasienne i wszystkie twarde części. Jabłek nie obieram.

Po upływie godziny, pałki przekładam do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układam jabłka i wszystko zalewam bulionem. Przykrywam i piekę około godziny w 180 stopniach.

Gotowy jest pyszny, pachnący, miękki. Obok podaję aromatyczne i rozpływające się w ustach jabłka. Upiekłam też ziemniaczki w ziołach. Danie kończą ogórki konserwowe pokrojone w słupki – mają zaostrzyć dodatkowo apetyt. Smacznego!!!