Przystawki - przepisy

Pieczone kasztany

Dzisiaj na moim stole zagościły . Takie jadalne kasztany są bardzo smaczne, delikatnie słodkie i najlepsze gorące. Właśnie wtedy najlepiej je obierać. Gdy parzą palce najłatwiej schodzi z nich skórka.

Przygotowanie kasztanów jest bardzo proste. Pierwsza rzecz, to nacięcie skórki. Kasztan kładziemy na desce płaską stroną do dołu i robimy nacięcie w kształcie litery X na części wypukłej, obłej. Ponieważ skórka jest dosyć twarda, najlepiej mieć ostry nożyk z ząbkami, no i oczywiście – uważamy na palce 🙂

Wszystkie ponacinane kasztany przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Teraz możemy już delektować się pysznym smakiem pieczonych kasztanów. Podobno najlepsze są w Paryżu na Placu Pigalle. My mamy teraz Paryż w swoim domu 🙂

Tak mnie znaleźli:

  • PRZEPISY UGOTOWAN I