Przetwory

Pieczarki marynowane

Udało mi się kupić na targu drobniutkie pieczarki – idealne do marynowania. Tak więc dzisiaj pokażę Wam, jak je przygotowałam.

Składniki:

1 kg malutkich pieczarek

Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli

Słoiczki: listek laurowy, 1 łyżeczka gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 1/2 plastra cebuli

Wykonanie:

Na początek w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Do takiej gotującej się octowej wody wrzucam umyte pieczarki i gotuję 5 minut. Następnie odcedzam.

Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucam po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Następnie wkładam pieczarki.

W garnku zagotowuję wszystkie składniki zalewy i wypełniam nią słoiczki. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.

Smacznego!!!

 

 

Tak mnie znaleźli:

  • pieczarki marynowane
  • marynowane pieczarki
  • pieczarki marynowane przepis
  • przepis na pieczarki marynowane
  • marynowanie pieczarek
  • przepis na marynowane pieczarki
  • jak zrobić pieczarki marynowane
  • marynowane pieczarki przepis
  • jak marynować pieczarki
  • pieczarki marynowane na zimę
  • Morfeusz Somnambulik

    Ile słoiczków 330 ml wyjdzie z 1 kg pieczarek? Pozdrawiam:)

  • Morfeusz Somnambulik

    A już widzę, na filmiku 😛

  • Rafal Ścibiorek

    Rok temu robiłem pieczarki w/g Twojego przepisu – mega smaczne. Dziś robię ponownie :-). Bardzo dobry przepis, sprawdzony. Korzystałem też z innych przepisów np na ogórki 🙂