Desery · Tłusty Czwartek

Pączki

Witajcie!!! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pączki – lekkie, puszyste, wypełnione truskawkową konfiturą, ozdobione lukrem i skórką pomarańczową. Wymagają trochę pracy, ale na prawdę warto!

Składniki:

500ml letniego mleka

100g cukru

1kg mąki pszennej

olej

50g drożdży

1/2 łyżeczka soli

40ml spirytusu

1 opakowanie cukru wanilinowego

6 żółtek

1 jajko

100g masła

Wykonanie:

Zaczynamy od sporządzenia rozczynu: do 5 łyżek ciepłego mleka dodaję 2 łyżeczki cukru i wkruszam drożdże. Dobrze mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Oddzielam żółtka od białek i tak w misce mam 6 żółtek i 1 całe jajko. Do drugiej miski przesiewam mąkę. Dodaję rozczyn, jajka, spirytus, sól, cukier, cukier wanilinowy i resztę mleka. Ciasto wyrabiam hakiem robota na wolnych obrotach. Pod sam koniec dodaję rozpuszczone, ale przestudzone masło i dalej wyrabiam. Następnie miskę przykrywam ściereczką i pozostawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiam i rozwałkowuję na grubość mniej więcej 1 cm. Kieliszkiem wycinam krążki i przenoszę je na papier do pieczenia. Pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.

W garnku rozgrzewam olej – powinien mieć temperaturę około 175 stopni. Smażę pączki z obu stron. Przy ich odwracaniu pomagam sobie patyczkami do szaszłyków. Wyjmuję pączki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Strzykawką z długą, wąską tylką nadziewam pączki konfiturą. Następnie polewam je lukrem i ozdabiam kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!!!