Przygotowanie warzyw i owoców

Owoc pigwy – jak jeść, jak obrać, jak smakują

Owoc pigwy przypomina jabłko i jest dosyć twardy.

W pigwie znajdziemy witaminy C, A, , B1, B5, B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, wapń. wzmacnia organizm i wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Regeneruje wątrobę, działa korzystnie na układ pokarmowy, stosowana jest w profilaktyce nowotworowej. Obniża poziom cukru we krwi. Pobudza trawienie i wspiera przemianę materii.

Owoców pigwy nie jemy na surowo, bo są cierpkie i bardzo kwaśne. Są za to doskonałe jako dodatek do innych owoców, w przetworach, galaretkach, dżemach, sokach lub nalewkach. Konfiturę z pigwy można też dodać do herbaty. Zadziała podobnie jak – rozjaśni herbatę i zmieni jej smak na bardziej kwaskowy.

100g pigwy – 57 kcal

1 średnia pigwa – 285 kcal

 

Tak mnie znaleźli:

  • jak jesc pigwe
  • pigwa jak jeść
  • jak obrac pigwe
  • pigwa smak
  • jak smakuje pigwa
  • pigwa owoc jak jeść
  • pigwa na surowo
  • jak obierać pigwę
  • smak pigwy
  • czy pigwe mozna jesc na surowo