Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej to klasyka. Chyba każdy, kto próbował kiedyś robić , sięga po ten . Tak więc i ja muszę pochwalić się swoimi słoiczkami 🙂

Składniki:

2,5 kg ogórków

2 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

4 łyżki soli

10 łyżeczek musztardy

2 łyżki miodu

pieprz, ziele angielskie, gorczyca

2 litry wody

Wykonanie:

Ogórki dobrze myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Ogórki układamy w słoikach pionowo dosyć ciasno.

Wodę zagotowujemy razem z cukrem, octem, solą, musztardą i miodem. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki zalewy ładnie się ze sobą połączyły. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki i dobrze zakręcamy.

Wszystko pasteryzujemy około 10 minut. Słoiczki ustawiamy do góry nogami i zostawiamy tak do ostygnięcia.

Smacznego!!!

 

Tak mnie znaleźli:

  • ogorki w zalewie musztardowej
  • cukinia przetwory
  • ogrki w musztardzie
  • ogórki w zalewie musztardowej z miodem
  • ogorki musz
  • ogorki w Zalewie musztardowek
  • Snooki

    Witam.. mam zamiar wypróbować ten przepis ale chciałabym zapytać jaką musztardę wybrać. Widzę, że Ty używasz firmy Kamis..ale stołowa, sarepska czy jaka inna?? 🙂
    Pozdrawiam..;):)

    • Anka

      Jaką kto lubi 🙂 – ja wolę pikantniejsze i dodaję sarepską + rosyjską (pół na pół) zazwyczaj – jak lubisz łagodniejszy smak to miodową lub delikatesową

      najbardziej lubię kielecką i pegaza … jednak nie wszędzie można kupić

      • Snooki

        czy miodowa bedzie bardzo wyczuwalna (w połączeniu z miodem z przepisu??) bo ku niej się najbardziej skłaniam..:) i czy te przepisowe 10łyżeczek musztardy to wiecej niz jeden słoiczek??
        pozdrawiam..;)

  • hania

    Czy koniecznie trzeba je obierać?