Dania obiadowe · Mięsa i wędliny

Nuggetsy – pyszne i chrupiące

Nuggetsy robię bardzo często – po pierwsze moja córa za nimi przepada. Po drugie są na prawdę proste w przygotowaniu. A po trzecie … chyba wszyscy w domu bardzo lubimy je jeść 🙂 Zazwyczaj podaję je z sosem – pomidorowo-ziołowym, czosnkowym, albo majonezowym.

Składniki:

4 pojedyncze piersi kurczaka

miseczka płatków kukurydzianych

mieszanka przypraw do kurczaka – 1,5 łyżki

porcja ciasta piwnego: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki piwa, 1 jajko

Wykonanie:

Mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odcinam wszystkie błonki, chrząstki, żyłki. Oczyszczone mięso kroję na kawałki, taką większą kostkę (2 x 2 cm).

Przygotowuję ciasto piwne – do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, dosypuję przyprawy i mieszam stopniowo dodając piwo, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

Płatki kukurydziane gniotę w miseczce, aby były drobniejsze.

Do ciasta wrzucam partiami kawałeczki kurczaka, mieszam, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem i następnie kolejno przekładam do płatków kukurydzianych. Tak jak w bułeczce tartej, tak w tych płatkach dokładnie obtaczam kurczaka. Opanierowane kawałki przekładam na talerz.

Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju, ponieważ nuggetsy będę smażyć na głębokim oleju. Delikatnie przekładam mięso na patelnię – również robię to partiami, aby móc po pewnym czasie odwrócić kurczaka i obsmażyć go na złoto z obydwu stron.

Złote kawałeczki wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się jak największej ilości tłuszczu. Podaję z gęstymi sosami w miseczkach, w których można nuggetsy zanurzać i dopiero jeść 🙂

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • chrupiące nuggetsy przepis
  • gotujemy w domu nuggetsy
  • nuggetsy ciasto