Ciasta

Murzynek

Witajcie! Dzisiaj postanowiłam upiec znane pod nazwą „murzynek”. Gdy byłam mała, było to chyba , które najczęściej pojawiało się na naszym stole. Przepis zaś pochodzi od przyjaciółki mojej mamy, p. Janki, która pysznie gotowała.

Składniki:

1 kostka masła

1,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

6 łyżek zimnej wody

200g bakalii

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

4 łyżki czerwonego wina

Wykonanie:

Do rondelka wrzucam miękkie, pokrojone w kostkę masło. Dodaję cukier, kakao i wodę. Na malutkim gazie, cały czas mieszając, doprowadzam masę do wrzenia i gotuję około 7 minut. Następnie odlewam pół szklanki masy, poleję nią na samym końcu gotowe ciasto.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam rózgą. Wlewam zawartość rondelka. Mieszam i dodaję 3 żółtka i wino. Ponownie mieszam i dorzucam .

W drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję pianę do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do foremki, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą.  Wyrównuję wierzch i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 30 – 40 minut. Przed wyjęciem robię test suchego patyczka.

Ciasto studzę na kratce i polewam podgrzaną masą, którą wcześniej odlałam z rondelka.

Gotowy murzynek jest pyszny, kruchy, pełen bakalii, pachnący. Polecam!