Desery

Mufinki

Pyszne bananowe mufinki – można je jeść na ciepło lub zimno. Bawić się z ich dekorowaniem. Polecam 🙂

Składniki:

260g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżki kakao w proszku

1 jajko

140g cukru

100g miękkiego masła

1/4 l  maślanki

2 banany

Wykonanie:

Do miski przesiewam mąkę. Dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystko dobrze mieszam.

Do drugiej miski wbijam jajko i rozkłócam je. Dodaję maślankę, cukier i masło. Dokładnie mieszam.

Banany obieram i rozgniatam na miazgę za pomocą widelca. Przekładam je do masy jajecznej i mieszam.

Stopniowo dodaję suche składniki do mokrych cały czas mieszając. Ciasto przekładam do papilotek – wypełniam je do 2/3 wysokości, bo mufinki nieco nam wyrosną.

Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 – 25 minut.

Po wyjęciu przestudzam je na kratce, posypuję cukrem pudrem lub dekoruję kremem.

Smacznego!!!