Przygotowanie warzyw i owoców

Melon – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Do wyboru mamy kilka odmian melonów, np. kantalupa, casaba, melon miodowy, valenzia, espagna lub galia. Ten melon, który ja mam teraz to .

Melon Galia to spory, dyniowaty owoc. Gdy przekroimy go na pół, zobaczymy gruby miąższ – w kolorze białym, żółtym lub pomarańczowym. W środku zaś znajdują się pestki.

W melonie jemy jedynie miąższ i spożywamy go na surowo. Możemy go też dodawać do kompotów, dżemów i sałatek.

Melon w 90% składa się z wody. Zawiera dużo witaminy C i błonnika. Jest źródłem beta-karotenu i potasu.

Melon często wykorzystywany jest w różnego rodzaju dietach, ponieważ działa przeczyszczająco i moczopędnie. Zalecany jest przy bólach reumatycznych.

100g melonu – 24 kcal

1 melon – 264 kcal

 

)

Tak mnie znaleźli:

  • melon jak jeść
  • jak jeść melona
  • jak obrac melona
  • jak smakuje melon
  • melon galia
  • jak jeść melona żółtego
  • melon żółty jak jeść
  • jak obrać melon
  • melon miodowy
  • melon jak obrać