Desery · Porady kulinarne · Potrawy świąteczne i wigilijne

Marcepan

Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj  jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.

Potrzebujemy:

200g migdałów

180g cukru pudru

1 łyżkę wody

kilka kropel olejku migdałowego

Z tej ilości składników wyjdzie nam sporo masy marcepanowej, ale zawiniętą w folię możemy schować na co najmniej 2 tygodnie do lodówki i sięgać po nią zawsze, gdy potrzebujemy.

Na początku migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy skórki z migdałów – naciskamy delikatnie migdał z jednej strony i powinien on nam się sam ładnie wysunąć. Obrane migdały przesypuję na ściereczkę i dokładnie osuszam. Mielę w blenderze, aż powstanie migdałowa masa bez grudek. Dodaję olejek, wodę i cukier puder i zagniatam, aż powstanie zgrabna kulka marcepanu.

Do tworzenia dekoracji i figurek z masy marcepanowej możemy wykorzystywać również barwniki spożywcze. Wtedy ozdoby marcepanowe będą kolorowe i z pewnością niepowtarzalne.