Przygotowanie warzyw i owoców

Marakuja – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Marakuja jest znana również pod nazwą , lub .

marakui są okrągłe, o żółtej lub pomarańczowej skórce. Średnica owocu maksymalnie dobiega 12 cm. Wybierając marakuję w sklepie nie bójmy się brązowych plam. Im skórka bardziej pomarszczona i ciemniejsza – tym owoc smaczniejszy. Nie powinien jednak być miękki.

Miąższ ma kolor szary, a nasionka są jadalne i słodkie. Przypominają w smaku agrest. Można je jeść łyżeczką.

Granadilla to źródło witamin A, C, K, wapnia, fosforu i żelaza. Owoc działa przeciwdepresyjnie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Polecany jest przy problemach kobiecych, np. bolesnych miesiączkach lub przekwitaniu.

100g marakui – 75 kcal

1 marakuja – 30 kcal

Tak mnie znaleźli:

  • marakuja jak jeść
  • jak jeść marakuję
  • marakuja
  • marakuja smak
  • jak sie je marakuje
  • jak obrać marakuje
  • jak smakuje marakuja
  • jak obierać marakuję
  • marakuja jak smakuje
  • owoc marakui