Dania obiadowe

Makaron ze szpinakiem

Pyszne szybkie i łatwe w przygotowaniu 🙂

Składniki:

2 paczki mrożonego szpinaku

3/4 kubka maślanki /  jogurtu naturalnego / kefiru

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól, pieprz

makaron wieloziarnisty – 1,5 garstki na osobę

Wykonanie:

rozmrażamy, wkładamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy maślankę i czekamy aż zmięknie. Dodajemy masło i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie całość blendujemy  na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

W między czasie gotujemy wodę na makaron – lekko osoloną z odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu. Odcedzamy.

Na talerzu układamy najpierw makaron. Na to porcję sosu szpinakowego. Dodatkowo potrawa ta pięknie komponuje się z jajkiem sadzonym 🙂

Tak mnie znaleźli:

  • makaron ze szpinakiem
  • sphinx makaron ze szpinakiem