Kluski i makarony

Makaron tagliatelle w sosie serowo-śmietanowym

Przepyszny pomysł na . Jedyna wada – nie jest to danie dietetyczne. Ale od czasu do czasu 🙂 czemu nie?

Składniki:

porcja makaronu tagliatelle

400g śmietany 12% lub 18%

300g tartego żółtego sera

10 orzechów włoskich

2 ząbki czosnku

kawałek boczku wędzonego

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól

Wykonanie:

Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy aldente przez ok 6 minut. W tym czasie siekamy włoskie i podprażamy je na suchej patelni. Z boczku odcinamy skórę, a następnie kroimy go w drobną kosteczkę.

Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na . Dorzucamy drobno posiekany czosnek, żółty , a następnie dolewamy śmietanę. Gdy się rozpuści i połączy ze śmietaną, dodajemy gałkę muszkatołową i sól.

Do sosu dodajemy też prażone orzechy – kilka zostawiam do dekoracji.

Na koniec wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dobrze mieszamy z sosem – tak aby każda makaronowa wstążka była nim pokryta.

Na talerz wykładamy porcję makaronu, posypujemy orzechami i ozdabiamy listkiem bazylii.

Smacznego!!!