Desery

Lukier królewski

Lubię piec desery. Moja córa natomiast uwielbia wycinać foremkami , dlatego często pojawiają się na moim stole. Jeszcze lepszą zabawą jest dekorowanie upieczonych ciasteczek – do tego zaś świetnie nadaje się lukier królewski, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jeżeli jeszcze macie barwniki spożywcze, to można stworzyć całą tęczę kolorów i dekorować, dekorować, dekorować … 🙂

Składniki:

400g cukru pudru

2 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Do miski wlewam białka, dodaję sok z cytryny i miksuję na małych obrotach. Następnie stopniowo dosypuję cukier puder cały czas miksując. Lukier Królewski ma gęstą, aksamitną konsystencję. Bardzo ładnie i dokładnie pokrywa powierzchnię ciasteczek.

Można lukier rozłożyć do osobnych miseczek i do każdej porcji dodać troszkę barwnika i wymieszać łyżeczką. Pamiętajcie tylko, że biały lukier również wygląda pięknie na naszych słodkościach.

Tak mnie znaleźli:

  • lukier królewski przepis