Dania obiadowe

Leczo – przepis – jak zrobić ?

Leczo

Leczo uwielbiam – z kiełbasą, odpowiednio doprawione – pycha 🙂

Składniki:

7 papryk (2 żółte, 2 zielone, 3 czerwone)

2 kabaczki

2 duże cebule

kiełbasa: 1 jałowcowa, 1/2 z szynki, 1/2 podwawelska

2 puszki pomidorów krojonych

1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

olej, maggi

, , , sól, pieprz,

1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek szatkujemy. Kabaczki – jeśli są młode, nie obieramy – obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy je w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę, a zioła drobno szatkujemy.

Na gorący olej wsypujemy cebulę i czosnek. Gdy lekko się podsmażą dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Następnie dodajemy papryki i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy kabaczka, i koncentrat. Dusimy do miękkości.

Ostatnim krokiem jest dodanie przypraw i porządne wymieszanie potrawy.

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobic leczo
  • jak sie robi leczo
  • leczo przepis
  • leczo jak zrobic
  • jak ugotowac ry
  • sos do leczo
  • jak robi sie leczo
  • sos leczo przepis
  • jak ugotowac leczo
  • szczotka

    fajny przepis 🙂 zrobiłam wczoraj wg niego. mięso miałam od kani, koncentrat pudliszki, a przyprawy pryamta. warzywa były z bazaru, bo takie najlepsze 🙂 wyszło megapyszne

    • Anka

      Szczotka, cieszę się bardzo 🙂 Takie właśnie powinno być – megapyszne 🙂