Kluski i makarony

Łazanki

Pyszne domowe kluseczki – robi się je błyskawicznie i cudownie smakują w zupie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki

2 jajka

szczypta soli

trochę wody

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, robimy po środku wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy sól. zagniatamy dolewając powoli wody. powinno być dosyć twarde. Wałkujemy je bardzo cieniutko i kroimy na kwadraciki – nożem lub radełkiem. Rozkładamy na ściereczce do przeschnięcia.

Łazanki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia, gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Taki można przygotować dużo wcześniej, ususzyć przez noc i trzymać w zamkniętym pojemniku.

 

Tak mnie znaleźli:

  • jak ugotowac łazanki
  • przezepis na ciasto na łazanki