Dania obiadowe

Łazanki z kapustą

Pyszne i proste danie. Idealnie pasuje do menu świątecznego i ja już planuję je zrobić na Boże Narodzenie. Może i Was zainspiruje …

Składniki:

1/2 kg kapusty kiszonej

15 pieczarek

200g łazanek

1 listek laurowy, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie

1 łyżka masła

2 małe lub 1 duża cebula

sól, pieprz

Wykonanie:

Jeżeli uznacie, że jest zbyt kwaśna, można ja przepłukać pod bieżącą wodą na sicie. Następnie kapustę kroimy dosyć drobno i przekładamy do garnka. Podlewam ją wodą –  1,5 – 2 kubki. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie i gotuję na małym ogniu do miękkości.

Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam drobno posiekaną cebulę i podsmażam chwilkę, tak aby się zeszkliła. Następnie dodaje pokrojone w półplasterki . Duszę na małym ogniu do miękkości.

Łazanki wrzucam do gotującej się osolonej wody, zamieszam i od momentu gdy woda znów zacznie wrzeć liczę około 8 minut. Potem łazanki odcedzam.

Do duszonych pieczarek z cebulką dodaję odcedzoną miękką kapustę. Wyjmuję listek i ziela angielskie. Mieszam i doprawiam – kminkiem, solą i pieprzem. Mieszam i podsmażam 2-3 minuty.

Na samym końcu dodaję ugotowane łazanki. Mieszam.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • do lazanek z kapusta
  • za gęste łazanki