Desery · Kasze i zboża · Potrawy świąteczne i wigilijne

Kutia

Witajcie! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować wyjątkową świąteczną potrawę – kutię. Jej zrobienie zabiera trochę czasu, ale na prawdę warto!

Składniki:

1 szklanka pszenicy

1 szklanka maku

10 dag orzechów włoskich

1 garść rodzynek

1 garść suszonych moreli

1 garść płatków migdałów

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1/2 szklanki miodu

1 cukier migdałowy

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Pszenicę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, zalałam zimną wodą i zostawiłam na noc, by pszenica zmiękła i napęczniała. Teraz pszenicę odcedziłam, ponownie przepłukałam i zalałam gorącą wodą. Będę ją gotowała około 2 godzin – aż stanie się miękka.

Mak zalewam wrzątkiem i pozostawiam na kwadrans. Następnie odcedzam go i  3-krotnie mielę go przez maszynkę.

Rodzynki zalewam ciepłą wodą i moczę przez 20 minut – odcedzam. Orzechy i płatki migdałów siekam. Kroję również morele.

Do zmielonego maku dodaję cukier migdałowy i dobrze mieszam.

Do miski wsypuję miękką, ugotowaną, odcedzoną i przestudzoną pszenicę. Dodaję mak, rodzynki, migdały, orzechy, morele i skórkę pomarańczową. Wszystko dobrze mieszam.

Do garnka wlewam śmietanę i dodaję miód. Podgrzewam mieszając do momentu aż oba składniki połączą się ze sobą. Miodową śmietanką zalewam kutię. Teraz już mieszam po raz ostatni i przekładam wszystko do salaterki. Dekoruję i wstawiam do lodówki na 24 godziny.

Jemy następnego dnia  – oczywiście na zimno.

Smacznego!!!