Desery · Potrawy świąteczne i wigilijne

Kruche ciasteczka na święta

Przypominam dzisiaj przepis na pyszne, kruchutkie ciasteczka, które robimy w dwóch kolorach. Jeżeli wykorzystamy foremki w kształcie gwiazdek, choinek lub aniołków, ciasteczka będą przepięknie prezentować się na świątecznym stole.

 Składniki:

250g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

3 łyżki cukru

130g masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Na początek wszystkie składniki siekam nożem, aż się połączą. Potem wyrabiam ręką.

Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną połówkę wkładam do woreczka foliowego i odkładam na chwilę na bok. Do drugiego kawałka ciasta dodaję oraz kakao i wszystko ponownie wyrabiam. To ciasto również chowam do woreczka foliowego i oba kawałki – jasny i ciemny – chowam do lodówki na 30 minut.

Oba ciasta rozwałkowuję na grubość około 5 mm. Za  pomocą szklanki wycinam kółka, a następnie małą foremką w kształcie gwiazdki wycinam w każdym kółeczku gwiazdkę … te małe gwiazdki zamieniam miejscami, tak aby w jasnym ciastku była ciemna gwiazdka, a w ciemnym ciastku –  jasna.

Tak przygotowane ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • ciasteczka kakaowe bez masła
  • na swieta z makiem