Ciasta · Desery

Kruche ciasteczka

Witajcie! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, kruche . Ja akurat robiłam je na Święta Wielkanocne, dlatego moje mają kształt króliczków – ale oczywiście kształt zależy od foremek, jakich użyjecie. Jeżeli chodzi o dekorowanie, to można po prostu gotowe i lekko przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem, można zrobić polewę lub udekorować lukrem. ja wykorzystałam kolorowe lukrowe pisaki.

Składniki:

100g cukru

300g mąki

200g masła (1 kostka)

2 jajka

Wykonanie:

Zaczynamy od przesiania mąki do miski, Następnie dodajemy cukier, wbijamy jajka i dorzucamy jeszcze zimne, pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekam nożem, tak aby się połączyły i powstało coś na kształt kruszonki. Później zagniatam ciasto ręką, a gdy przybierze ono formę zwartej, gładkiej kuli, przekładam do torebki foliowej i chowam na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie, dzielę ciasto na 2 części i każdą kolejno rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie. Wycinam kształty i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę około 15 – 20 minut, aż ciasteczka staną staną się lekko złote.

Pozostaje je przestudzić na kratce i udekorować według gustu 🙂 Smacznego!