Przystawki - przepisy

Krążki cebulowe

Pyszna przekąska na przykład do piwa 🙂 Niestety kaloryczna, smażona na głębokim oleju … ale od czasu do czasu … 😉

Składniki:

2 cebule

1

olej

1/2 szklanka mąki

1/2 szklanki piwa

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Następnie rozdzielamy krążki.

Przygotowujemy piwne: do miski wsypujemy mąkę, sól, paprykę i wbijamy jajko. Mieszamy stopniowo dodając piwo.  powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

W rondelku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Każdy krążek zanurzamy w cieście i wrzucamy do oleju. Smażymy aż się zezłocą.

Gotowe krążki wykładamy na ręcznik papierowy, aby maksymalnie osączyć je z tłuszczu.

Smacznego!!!