Dania obiadowe · Proste i tanie dania

Kotlety ziemniaczane

Cześć! Dzisiaj coś pysznego, szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Coś taniego. Dla wszystkich, którzy lubią i są wegetarianami 🙂 Zrobimy ! Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów.

Składniki:

7 średniej wielkości ziemniaków ( ugotowanych i przestudzonych)

olej (na którym będziemy kotlety smażyć)

1 cebula

1 jajko

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

bułka tarta do opanierowania

sól i pieprz

Wykonanie:

Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić i delikatnie przyrumienić. Wyłączamy gaz, pozostawiamy cebulę na kilka minut, by przestygła i dodajemy do masy ziemniaczanej.  Dodajemy też jajko i mąkę. Wszystko mieszamy ręką. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo pamiętajmy, że ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Dokładnie mieszamy.

Z masy odrywamy nieduże porcje i w dłoniach formujemy kulkę, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety odkładam obok na deskę, gdy wykorzystam całą masę, zabiorę się za smażenie.

Smażymy w sporej ilości oleju, tak aby kotlety były w nim niemal do połowy zanurzone. Wtedy całe ładnie się zezłocą i przyrumienią. Smażymy oczywiście z obu stron.

Gotowe kotlety ziemniaczane mają złotą, chrupiącą skorupkę, natomiast środek jest mięciutki i aksamitny, rozpływający się w ustach. Można podać je z różnymi sosami i sałatkami – ja dzisiaj serwuję mój ulubiony, gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy. Obok podaję sałatkę z pomidorów, mozzarelli i szczypiorku. I tak powstał przepyszny obiad. Smacznego!!!