Dania obiadowe

Kotlety de volaille

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj dzielę się przepisem na pyszne de volaille z żółtym serem i pieczarkami. Sam farsz jest tak pyszny, że mogłabym go zjeść bez niczego 🙂 Polecam!

Składniki:

500g pieczarek

1/4 kostki masła

sól, pieprz

tarty żółty ser

2 średnie cebule drobno posiekane

4 podwójne filety z kurczaka (na 8 kotletów)

olej

mąka

bułka tarta

3 jajka

Wykonanie:

Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiam masło, wrzucam cebulkę i podsmażam aż się zeszkli. Dorzucam pieczarki – wygląda, że jest ich dużo, ale za chwilę puszczą sok i ich objętość znacząco się zmniejszy.

Filety rozbijam przez folię, tak aby nie porozrywać mięsa, które jest bardzo delikatne.

Do pieczarkowego farszu – pieczarki są już miękkie – dodaję żółty ser i chwilę mieszam, tak aby się rozpuścił i ładnie scalił pieczarkową masę. Doprawiam do smaku i wyłączam gaz. Pozostawiam farsz do przestudzenia.

Następnie farsz nakładam na kotlety i mięso zawijam podobnie jak naleśniki. Gotowy kotlet dokładnie obtaczam w mące, rozkłóconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej – robię w ten sposób podwójną panierkę, aby były wyjątkowo chrupiąca.

Kotlety kładę na gorący olej na patelnię. Smażę na złoto odwracając kotlety co jakiś czas, aby równomiernie zrumieniły się ze wszystkich stron.

Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i zapiekam 10-15 minut w 180 stopniach w piekarniku, najlepiej pod przykryciem.

Gotowe kotlety de volaille mają pyszną, chrupiącą panierkę, mięciutkie mięso i rozpływający się w ustach farsz 🙂

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • kotlet de volae