Dania obiadowe

Kotleciki z bobu

Witajcie moi drodzy! Lubicie ? Podobno albo się uwielbia, albo się go nie cierpi … ja z całą pewnością należę do tej pierwszej grupy.  Dlatego oprócz jedzenia ugotowanego z koperkiem bobu, szukam też innych przepisów w których mogę go wykorzystać. Dzisiaj kotleciki z bobem z dodatkiem bazylii – coś wyjątkowo pysznego!

Składniki:

500g ugotowanego, przestudzonego i obranego bobu

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

olej

100g półtłustego twarogu

2 jajka

2 ząbki czosnku

sporo świeżej bazylii

Wykonanie:

Zaczynam od przesypania bobu do dużego, płaskiego naczynia, a następnie rozgniatam go dokładnie widelcem na miazgę. Pora na twaróg – mieszam go z bobem. Wbijam jajka, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię oraz obie mąki. Wszystko starannie mieszam, tak aby powstała zwarta masa. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Teraz rozgrzewam niewielką ilość oleju na patelni i dłońmi formuję nieduże placuszki, które kładę na gorący olej. Smażę z obu stron na złoto.

Gotowe placuszki są mięciutkie w środku. Doskonale pasuje do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Takie placuszki mogą być doskonałym uzupełnieniem obiadu lub samodzielną przekąską.

Smacznego!!!