Przetwory · Przystawki - przepisy

Konfitura z czerwonej cebuli

Niezwykłe, prawda? A jednak smakuje rewelacyjnie. Doskonały dodatek do mięs, pasztetów … polecam 🙂

Składniki:

1/2 kg czerwonej cebuli

3 łyżki brązowego cukru

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1/3 szklanki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Na początku najprzyjemniejsze: obieramy i kroimy cebule, najlepiej w piórka.

Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam, aż cały się roztopi. Wrzucam cebulę, solę i duszę cały czas mieszając. musi zmięknąć i zeszklić się – trzeba bardzo uważać, aby się nie przypiekła. Następnie wlewamy wino i ponownie parę chwil dusimy. Dodajemy ocet, miód, pieprz – wszystko smażymy około 40-50 minut, aż się skarmelizuje a płyn odparuje.

Przekładamy do wyparzonych słoiczków.