Dania obiadowe · Kluski i makarony

Knedle z truskawkami

Czy muszę komukolwiek zachwalać knedle z truskawkami? Chyba nie 🙂 Delikatne, mięciutkie – niebo na języku !

Składniki:

7 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

500g truskawek

2 jajka

mąka

1 szczypta soli i cukru

1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, cukier, jajka i mąkę i wyrabiamy ziemniaczane . Mąkę dodajemy stopniowo – tak aby ładnie wyrobić i jednocześnie by było na tyle lepiące, aby owinęło i zalepiło ładnie w środku truskawki.

Odcinamy kawałki ciasta, na oprószonej mąką desce formujemy wałeczek, odcinamy kawałki i na dłoni tworzymy placuszek. Kładziemy na jego środku truskawkę – możemy oprószyć ją cukrem pudrem – i zalepiamy na około ciastem. Chwilkę jeszcze toczymy po desce aby nadać knedelkowi ładny, okrągły kształt.

Gotowe knedle wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je 4 minuty.

Knedle z truskawkami możemy podawać z podsmażoną na maśle tartą bułeczką lub ze śmietaną i cukrem.  Knedle rewelacyjnie smakują też na drugi dzień odsmażone na masełku.

Smacznego!!!