Porady kulinarne · Potrawy świąteczne i wigilijne

Klarowanie wywaru

Jeżeli robimy rybę w galarecie, nóżki albo popularne , gotujemy wywar w którym później rozpuszczamy żelatynę. Wywary jednak często są mętne, zwłaszcza te w których była gotowana ryba. Jeżeli chcecie otrzymać przezroczystą i przejrzystą galaretę, taki musi też być Wasz bulion. Należy go zatem sklarować.

Składniki:

1 białko jajka

1,5 łyżki octu jabłkowego

wywar

sito i gaza

Wykonanie:

Wywar należy przestudzić. Następnie stawiamy go na małym ogniu i dodajemy białko oraz ocet. Mieszamy cały czas trzepaczką, aż do zagotowania. Powstanie sporo piany, ale to dobrze, tak ma być. Gotujemy wywar około dwóch minut. Następnie przelewamy go przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą.

Teraz możemy już w bulionie rozpuszczać żelatynę. będzie przejrzysta jak szkło.

 

Tak mnie znaleźli:

  • jak sklarować galaretę
  • klarowanie rosołu
  • klarowanie galarety
  • jak sklarować rosół
  • metna galareta co robic
  • jak wyklarować rosół
  • klarowanie galarety z nóżek
  • jak wyklarowac rosol
  • klarowanie rosołu na galaretkę
  • klarowanie rosolu