Przetwory

Kiszone pomidory

Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.

Składniki:

Pomidory (np czereśniowe)

korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)

kilka ząbków czosnku

biała gorczyca

ziele angielskie

listki laurowe

pieprz w ziarenkach

gałązki kopru

cebula pokrojona w półplasterki

Wykonanie:

Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo  pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.

Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.

Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki.

Smacznego!!!