Bez kategorii · Przetwory

Kiszone ogórki na zimę

Cześć!!! Moja spiżarnia powoli zapełnia się po brzegi. Ostatnio robiłam kiszone ogórki. W dużych słoikach zamykałam je razem z chrzanem, czosnkiem i koprem. Tak przygotowane, wyglądają obłędnie, i już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła ich spróbować. 🙂

Składniki:

ogórki

korzeń chrzanu

ząbki czosnku

koper w baldachimach

ziele angielskie

pieprz w ziarenkach

gorczyca

listki laurowe

Wykonanie:

Ogórki dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie przełożyłam je do miski z zimną wodą – to sprawi, że ogórki pozostaną twarde. Chrzan obrałam i pokroiłam na mniejsze przepisy kawa „>kawałki. W garnku zagotowałam odpowiednią ilość wody (u mnie to 3 litry) i dodałam sól (1 łyżka na 0,5 litra wody), oraz po 1 łyżeczce cukru na litr.

Do słoików na dno włożyłam koper, przepisy czosnek „>czosnek,chrzan, a później ogórki. Ogórki przepisy uk „>układam ściśle, pionowo, jeden obok drugiego. W trakcie wypełniania słoika, dokładałam też kawałki chrzanu i czosnek. Na wierzch wsypałam 1,5 łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, około 5 ziarenek ziela angielskiego i położyłam 2 listki laurowe.

Pozostało teraz tylko wypełnić słoiki solanką – powinna być dobrze ciepła, ale nie gorąca. Słoiki lekko zakręcam i odstawiam w spokojne, ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zalewa zmętnieje, pojawi się piana, która może nieco ze słoika wykipieć, dlatego warto przezornie ustawić go na głębszym talerzyku lub w miseczce.  Następnie zakręcam słoiki mocniej i znoszę do spiżarni.

Gotowe!!!