Dania obiadowe

Kapusta z pieczarkami

Witajcie!!! Dzisiaj zapraszam Was na pyszną kapustę zasmażaną z pieczarkami. Bardzo lubię przygotowywać ją do obiadu. Myślę, że będzie Wam smakować.

Składniki:

1kg kwaszonej kapusty

1/2 kg pieczarek

sól, pieprz

2 średnie cebule

1 łyżka masła

listek laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka mąki – opcjonalnie

Wykonanie:

Zaczynamy od przepłukania kapusty pod bieżącą wodą na sicie. Jeżeli jednak lubicie kwaśną kapustę, możecie z tego płukania zrezygnować. Następnie kapuste drobno kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy chłodną wodą, tak aby kapusta była nią przykryta, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Stawiamy na mały gaz i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy na półplasterki i siekamy cebulę.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i solimy – wtedy szybciej puszczą sok. Pieczarki dusimy z cebulą, aż wszystko zmięknie. Płyn odparuje, a pieczarki zmniejszą swoją objętość.

Teraz przekładamy na patelnię kapustę. Mieszamy i zasmażamy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (solą ostrożnie, bo wcześniej soliliśmy już pieczarki). Ewentualnie zagęszczamy kapustę mąką.

Pyszny dodatek do obiadu, obowiązkowo podajemy na ciepło. Smacznego!!!