Sałatki - przepisy

Kapusta z grzybami

Zawsze gości u mnie na wigilijnym stole. W tym roku półmisek kapusty z grzybami też będzie tam stał. Ale to wcale nie znaczy, że nie mogę jej przygotować w zwykły dzień 🙂

Składniki:

800g kiszonej kapusty

40g grzybów suszonych

1 cebula

1 łyżka mąki

3 łyżki masła

1 listek laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

zalewam gorącą wodą i zostawiam tak na przynajmniej godzinę. Następnie stawiam je na małym ogniu i gotuję do miękkości.

Kapusta kiszona, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą  – 1,5 – 2 kubków. Dodaję listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, stawiam na mały ogień i gotuję podobnie jak grzyby, do miękkości.

Grzyby odcedzam, kroję w paseczki. Wywar z grzybów pozostawiam. W miarę jak woda będzie się wygotowywać z kapusty, będę ją uzupełniała właśnie tym grzybowym wywarem. Nada to kapuście pyszny, grzybowy smak.

Na małej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją, aż się zeszkli. Dodaję jeszcze łyżkę masła i wsypuję mąkę. Energicznie mieszam do uzyskania złotej zasmażki. Dodaję też kilka łyżek wywaru z kapusty, zamieszam i przelewam wszystko do miękkiej kapustki. Dodaję też grzyby pokrojone w paseczki.

Doprawiam do smaku solą  i pieprzem. Dodaję kminek.

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak ugotowa kukurydz
  • jak ugotować kapuste z grzybami