Ryby

Jak zrobić śledzie po białostocku?

Cześć kochani!!! Mówiłam już Wam, że uwielbiam śledzie? Dlatego na blogu i na kanale jest już sporo przepisów na marynowane … dzisiaj do tej listy dołączają . Pyszne, delikatne, a jednocześnie z charakterem, bo z dodatkiem sporej ilości pieprzu 🙂

Składniki:

6 filetów śledziowych

2 cebule (najlepiej jasne)

1 łyżka pieprzu

1 łyżka gorczycy

olej

mleko

Wykonanie:

Zaczynamy od opłukania płatów śledziowych w chłodnej wodzie, a następnie układamy je w misce i zalewamy zimnym mlekiem. Cała ryba powinna w tym mleku się schować. I zostawiamy wszystko na pół godziny.

Po tym czasie ponownie opłukujemy filety pod chłodną, bieżącą wodą, osuszamy delikatnie i kroimy na nieduże kawałki – takie, które potem łatwo będzie jeść. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy do miski. Dorzucamy do niej kawałeczki ryby, dodajemy pieprz i gorczycę i wszystko delikatnie mieszamy. Przyprawy powinny obtoczyć śledzia i cebulkę.

Teraz wszystko przekładamy do słoika. Jeżeli planujecie zjeść śledziki już nazajutrz, można je przełożyć do miski. Pozostało już tylko zalać rybę olejem – musi być nim całkowicie przykryta. Słoiczek zakręcamy i wszystko wstawiamy do lodówki. I tak jak wspominałam, z jedzeniem wstrzymujemy się przynajmniej do następnego dnia.

Smacznego!!!

  • Hania

    Witam. Jakie to są płaty śledziowe ?
    Solone ?
    Czy Matiasy ?
    Wyglądają smakowicie.

    • Anka

      Matiasy 🙂

  • Hania

    Dzięki.
    Śledzie już zakupiłam i za chwilę lecę wydoić krowę 🙂
    Taki żarcik.
    Oczywiście mleko mam z kartonika 🙂

    to idę do kuchni !

    Smacznych Świąt Aniu ;;))