Desery

Jak zrobić sezamki ?

Mój mąż uwielbia sezamki. Przyznam się, że ja też czasami lubię je pochrupać. Dlatego przyszło mi do głowy, aby zrobić takie słodziutkie i chrupiące sezamowe wafelki w domu. A oto wynik 🙂

Składniki:

200g sezamu

150g cukru

2 łyżki miodu

3 łyżki wody

20g masła (opcjonalne)

Wykonanie:

Na początek ziarenka sezamu podprażam na złoto na suchej patelni. (Taki prażony pięknie pachnie :))

Do garnuszka wsypuję cukier, dodaję wodę i podgrzewam. Gotuję do momentu, aż powstanie karmel. Dodaję miód i masło – mieszam.

Teraz działam szybko, bo po wyłączeniu gazu, masa szybko tężeje. Przekładam wszystko na papier do pieczenia, przykrywam drugim kawałkiem papieru i wałkuję na grubość około 0,5 cm. Zdejmuję papier z wierzchu (trzeba to robić powoli, tak aby jak najmniej ziarenek na nim zostało – ale nic się nie zmarnuje. Ja potem nożem zdrapałam wszystkie ziarenka i takie nieforemne kawałki zostawiłam do stwardnienia – może nie wyglądały popisowo, ale smakowały świetnie ;))

Masę tniemy na prostokąty, nie przejmujemy się tym, że nóż nieco nam się oblepi – można maczać go w zimnej wodzie. Gdy masa stwardnieje, trudno byłoby ją pociąć, prędzej trzeba by ją połamać … więc jeżeli chcemy, aby sezamki miały ładny kształt, to tniemy teraz.

Zostawiamy do ostygnięcia 🙂

Smacznego!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobić sezamki
  • jak upiec sezamki
  • domowe sezamki bez cukru
  • fit sezamki przepis
  • Noemi

    Chciałabym tylko zapytać, bo tego nie ma w przepisie – w którym momencie dodać ten sezam z patelni?