Potrawy świąteczne i wigilijne

Jak zrobić pierniczki z witrażykami?

swieta2a

Cześć kochani 🙂 Zaczął się grudzień, a wraz z nim zaczynam cykl przepisów świątecznych. Pojawiły się już one kiedyś na blogu, ale odświeżam je i przypominam. Może wpadnie Wam coś w oko i przygotujecie potrawę na wigilijny stół zainspirowaną którąś z blogowych receptur 🙂

Na początek klasyka – pierniczki z witrażykami

Składniki:

1 garść kolorowych landrynek

1 szklanka cukru pudru

2,5 szklanki mąki pszennej

4 łyżki miodu

1 jajko

4 łyżeczki przyprawy do pierników

1 łyżeczka sody oczyszczonej

125g masła

Wykonanie:

Masło kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Dodaję miód i przyprawę do piernika. Stawiam na mały gaz i podgrzewam do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

Do miski przesiewam mąkę z sodą oraz cukier puder. Mieszam wszystko trzepaczką. Wlewam zawartość rondelka oraz wbijam jajko. Ciasto wyrabiam hakiem robota, a gotowe zawijam w torebkę foliową i wkładam na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielę na kilka części i każdą kolejno rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinam kształty – u mnie będą to same gwiazdki, a w środku wycinam otwór. Otworek na landrynkę może być okrągły, ja znów wykorzystam foremkę w kształcie gwiazdki, tylko mniejszą.

przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W otworek po środku kładę porcję potłuczonych landrynek – zawinęłam je w szmatkę i obtłukłam tłuczkiem do kotletów. Piekę około 10 minut w 160 stopniach. Dopiero przestudzone zdejmuję z papieru do pieczenia – wtedy witrażyki łatwo się odkleją.

Smacznego!!!