Potrawy świąteczne i wigilijne

Jak zrobić makowiec w kształcie gwiazdy?

Przepis na prawdę godny wypróbowania, zwłaszcza na . wychodzi pyszne, a do tego doskonale wygląda na wigilijnym stole …

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 jajka

2 łyżki masła

25g drożdży

1/2 szklanki mleka

1 szczypta soli

1/2 puszki masy makowej

Wykonanie:

Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, rozpuszczam łyżeczkę cukru i wkruszam drożdże. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję rozczyn, 2 jajka, sól, resztę mleka oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą wałkuję na placek o średnicy tortownicy. Pierwszy blat ciasta układam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję warstwą masy makowej. Przykrywam kolejnym płatem ciasta i ponownie smaruję masą. Na wierzch trzeci płat ciasta. Zlepiam brzegi i tak jak tort, dzielę ciasto na 16 części, środek zostawiając nieprzecięty. Chwytam 2 kawałki i wykręcam dwukrotnie na zewnątrz. Robię tak ze wszystkimi częściami.  Masa makowa układa się w ten sposób w piękną gwiazdę.

Zlepiam brzegi ciasta. Ostrożnie nakładam obręcz tortownicy, którą wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!