Dania obiadowe

Jak zrobić klasyczne placki ziemniaczane?

Hej kochani 🙂 Gościły u mnie ostatnio na stole 🙂 Przepis tradycyjny, bez udziwnień. Pyszne, chrupiące, pachnące – placki ziemniaczane!

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

1

oliwa

2 czubate łyżki mąki pszennej

pieprz i sól

Wykonanie:

myjemy i obieramy. Potem ścieramy je na tarce na małych oczkach. 1-2 można zetrzeć na większych dziurkach, aby powstałe większe wiórki, wtedy placki będą miały ładniejszą fakturę.

Gdy skończymy ścierać , obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce.

Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Na koniec warto takie placki położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar tłuszczu

Gdybyście jednak szukali placków ziemniaczanych w innej odsłonie – tak, aby nie było nudno, proponuję dodać do nich kiszoną kapustę 🙂 Wychodzą przepyszne!!!