Przystawki - przepisy

Jak zrobić domowy smalec

Pyszny domowy , który możemy wykorzystać później do różnych dań. Smakuje też wspaniale na kromce pełnoziarnistego chlebka.

Składniki:

1 kg słoniny

300g boczku

2 jabłka

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżka majeranku, sól, pieprz

Wykonanie:

Słoninkę i boczek kroimy w kosteczkę, mniej więcej 1 x 1 cm. Jabłka obieramy i kroimy również w kostkę. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Słoninkę wrzucamy na patelnię i topimy na bardzo malutkim gazie. Gdy zaczną się złocić, dorzucam boczek, cebulę i czosnek. Wszystko mieszam i smażę około 15 minut. Następnie dodaję jabłka i zostawiam na kolejny kwadrans. jabłka powinny zrobić się szkliste. Dorzucam i doprawiam do smaku.

Gotowy smalczyk przelewam do misek, słoiczków albo kamionki.

Gotowe!!!

Tak mnie znaleźli:

  • jak zrobić smalczyk
  • ile gotować smalec
  • Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Także można łatwo go zrobić w tej sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?